Spring naar inhoud

Het Probleem is niet Schuld, maar Rente

juni 9, 2012

Hoe weten we dat?

Neem een hypotheek. We lenen €200,000 voor een hypotheek en na dertig jaar hebben we €500,000 ‘terug’betaald. Dus €300,000 rente.

Wat zou er gebeuren met onze koopkracht als we geen rente, maar alleen de schuld terug zouden moeten betalen? We zouden €10,000 per jaar meer uit kunnen geven gedurende de dertig jaar dat we de hypotheek aan het afbetalen zijn.

Onze kredietwaardigheid zou enorm toenemen, omdat onze verplichtingen drastisch zouden verminderen.

Rente wordt betaald aan mensen die geld hebben, door mensen die geen geld hebben en het dus moeten lenen.

Rente is daarom per definitie een herverdeling van arm naar rijk. Margrit Kennedy, een Duitse monetair econome, heeft deze herverdeling voor Duitsland gekwantificeerd. Haar conclusie: de armste 80% van de Duitsers betaalt 1 miljard euro per dag (365 miljard per jaar) aan rente aan de rijkste 10%. De op één na rijkste 10% speelt quitte en betaalt net zoveel rente als dat ze ontvangen.

Bovendien gaat de herverdeling ook in de top 10% door. Dus de armste 8% van de rijkste 10% betalen meer rente dan ze ontvangen aan de rijkste 1%.

Uiteindelijk eindigt alle rente helemaal bovenaan in de voedselketen.

Het ligt in de rede om te stellen dat de situatie overal ongeveer hetzelfde is. Dit betekent dat de armste 80% van de Nederlanders per jaar ongeveer 70 miljard aan rente betalen aan de rijkste 10%.

Dit is de fundamentele reden waarom de armen armer en de rijken rijker worden.

Een ander probleem met rente is, dat het niet duidelijk is wie wat betaalt. Het vreemde is, dat zelfs als je geen enkele schuld hebt, je 45% van je inkomen kwijt bent aan rente. Producenten maken namelijk ‘kapitaalkosten’ tijdens de productie. En berekenen die kosten door aan de consument. Hoe hoog die kapitaalkosten zijn verschilt per branche, maar Kennedy heeft vastgesteld dat gemiddeld van de prijzen voor 45%(!) uit kapitaalkosten bestaan.

Nu, terug naar schuld.

Is het redelijk dat mensen een hypotheek zouden moeten kunnen krijgen? Is er iets inherent verkeerd aan de schuld?

Het is waarschijnlijk nuttig voor de grote meerderheid van de mensen dat ze een hypotheek kunnen krijgen. De meeste mensen zouden nooit een huis kunnen kopen, als ze geen schulden aan zouden kunnen gaan.

Een belangrijk aspect van een schuld als een hypotheek is, dat er geen enkel risico aan is verbonden: er is het huis als onderpand.

En wie is de crediteur? In de meeste gevallen een bank. Een bank is in principe een krediet instelling. En de bank heeft ons wijsgemaakt dat het hun krediet is die ze ons uitlenen.

Dit is echter niet het geval. Kredietwaardigheid is een resultante van onderpand en toekomstig inkomen. Een mens heeft ongeveer 30 tot 40 productieve jaren en in die tijd verdient de gemiddelde Nederlander tussen de 1 en 2 miljoen euro. Het is op basis van dit toekomstige inkomen dat krediet mogelijk wordt.

Maar dit toekomstige inkomen is niet van de bank, maar van de persoon. De persoon is kredietwaardig.

Wat banken in feite doen is de kredietwaardigheid van de bevolking kapitaliseren. In krediet en dus in geld vertalen.

Maar in feite zijn banken bemiddelaars tussen personen die gezamenlijk kredietwaardig zijn en in feite elkaar krediet verschaffen, met de bank als niet meer dan de intermediair of facilitator.

We weten dat in het huidige bestel alle rente door de banken naar binnen wordt geharkt door het geld te scheppen op het moment dat ze het uitlenen. Door ‘fractioneel bankieren’.

We vinden het oneerlijk dat de bank geld kan maken. Daarom zijn er mensen die voorstellen dat we ons geld zouden moeten baseren op goud. Tenslotte kan alleen God goud drukken. Op deze manier zou niet alleen het oneerlijke geld drukken worden tegengegaan, maar zouden banken bovendien niet meer de hele tijd failliet gaan door meer uit te lenen dan ze in kas hebben.

Maar als we een hypotheek in goud zouden krijgen, dan zouden we nog steeds €300,000 rente betalen over een €200,000 hypotheek. We zouden nog steeds 45% van ons inkomen kwijt zijn aan rente versleuteld in prijzen.

Maar we moeten het omdraaien: als banken het geld zomaar kunnen drukken, waarom moeten we er dan in vredesnaam rente over betalen?

We moeten ze het niet onmogelijk maken geld te drukken, het is juist heel fijn om te weten dat zo’n belangrijk product tegen minimale kosten ongelimiteerd kan worden geproduceerd.

Als het niets kost om geld te maken, dan moet het ook niets kosten om geld te lenen. Zeker gezien het feit dat het krediet dat banken kapitaliseren ons eigen krediet is.

Conclusie
Het probleem is niet schuld, maar rente. Als we op zouden houden rente te betalen, dan zouden we uit het geld dat daardoor vrij komt alle schulden binnen twintig jaar af kunnen betalen. Onze hypotheken, de Grieken zouden uit de problemen zijn, prijzen zouden dramatisch dalen omdat bedrijven geen rentelasten meer hoeven door te berekenen.

De depressie zou meteen ophouden, omdat er enorme koopkracht vrij zou komen.

Essentieel is het begrip dat geld gebaseerd is op krediet en dat al ons geld schulden aan banken zijn. Banken creëren het geld dat we lenen op het moment dat ze de lening aan ons verschaffen. Met een computer programma, tegen minimale kosten.
Daarom is het waanzin dat we al die rente moeten betalen. Het geld zou tegen kostprijs ter beschikking moeten worden gesteld.

Rente is niets anders dan de methode waarmee het Bankierskartel ons in slavernij houdt.

Gerelateerd:
On Interest
Budget of an Interest Slave
The Problem is not Debt, it’s Interest
Usury: why we don’t build Cathedrals these days….
Debt Repudiation or an Interest Strike?

From → Uncategorized

5 reacties
  1. M.Alsemgeest permalink

    Volgens mij weten de mensen van de Islam dit al eeuwen. Rente mag geloof ik niet in dit geloof.

  2. Kan iemand me vertellen waar de lezers vandaan komen? Wie heeft vandaag (6 maart) gelinkt naar dit verhaal?
    Dank!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tros Radar ‘De Schuldvraag’: Het Topje van de IJsberg | voor God en Vaderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: