Skip to content

Tros Radar ‘De Schuldvraag’: Het Topje van de IJsberg

december 19, 2013
De Schuldvraag, Tros Radar

TROS Radar zond afgelopen week een programma uit met voor het eerst aandacht voor het geldsysteem zelf. Hoewel er belangrijke zaken werden besproken, bijvoorbeeld de geldschepping, was het vooral een damage control operatie.

De uitzending, De Schuldvraag, was met enige anticipatie bezien: voor het eerst wat meer fundamentele analyse over het systeem zelf, in plaats van de waan van de dag met bailouts en faillissementen alleen. Maar wat vooral opviel was wie het woord mochten voeren: bankiers en professoren. De hoofdverantwoordelijken voor de crisis dus. Waarom niet wat onafhankelijke experts van buiten gevraagd?

Dat Fractioneel Reserve Bankieren, het geldscheppingsproces, wordt besproken, is natuurlijk prima. Maar laten we wel zijn: het is vooral mosterd na de maaltijd. Door het internet weet inmiddels iedereen wat Fractioneel Reserve Bankieren is en de MSM moest wel iets doen.

Geldschepping door banken is al jaren een grote steen des aanstoots voor de geïnitieerden. Echter: het probleem is niet schuld, maar rente. Dat banken een hypotheek kunnen scheppen is prima, die hebben we nodig. Maar dat ze er dan 5% per jaar voor vragen, wat over dertig jaar oploopt tot 150% (!!) van de schuld zelf, dat is het echte probleem. Voor de lening konden we een huis kopen, maar de rente zijn we kwijt. Stel je voor: 300.000 euro rente over een 200.000 euro hypotheek! Voor vers gedrukt geld! Dat is de werkelijke issue en dit werd zorgvuldig vermeden door TROS Radar.

Het gegeven dat banken alle krediet verschaffen door boekhouding is de sleutel naar de toekomst: het is prachtig dat krediet met zo’n goedkoop principe ter beschikking kan worden gesteld. Rentevrij krediet is de kant die we op gaan.

Een ander voorbeeld is de Staatsschuld. Het is natuurlijk te bezopen voor woorden dat de overheid (met een historisch lage rente) 11 miljard euro per jaar betaalt aan het bankierskartel, voor geld dat ze zelf zou kunnen en moeten drukken.

En over het kartel gesproken, dat is een ander punt: geen woord daarover. Alle grote banken bezitten elkaar, wereldwijd. Dat is het publieke geheim dat hoognodig wat meer aandacht behoeft. Er is geen concurrentie. Niet alleen dat: ze bezitten ook 80% van alle transnationale bedrijven! Kortom: de banken zijn de meesters van de wereld en het Kapitalisme is één gigantisch monopolie.

Bovendien werden er ook hele lelijke dingen gezegd, zoals bijvoorbeeld de stelling dat de kapitaalbuffers van de banken omhoog moeten. Dan zouden ze minder snel failliet gaan in tijden van economische tegenwind. Dat is het vigerende beleid van de Bank of International Settlements sinds begin jaren negentig, toen ze de kapitaalreserves aanhaalden en daarmee de Japanse banken tot zombies maakte. Dat scenario is nu ook de planning voor het Westen: op deze manier moeten de banken de komende decennia het geld krap gaan houden door te doen of ze failliet zijn door de hogere kapitaaleisen.

Het is namelijk goed om voor ogen te houden, dat deze krediet crisis op puur kunstmatige wijze door het bankierskartel, dat geleid wordt door het BIS, is gecreëerd en in stand wordt gehouden. Dat geleuter over kapitaalreserves is het verhaal voor de buhne, dit is gewoon hoe de BIS de geldhoeveelheid wereldwijd beheert en zij willen krap geld om de doorgaande deflatie en daarmee gepaard gaande depressie in stand te houden.

Dat is ook bijvoorbeeld waarom de Plutocratie richting een Goudstandaard lijkt te gaan: China, bijvoorbeeld, wil de Yuan klaarblijkelijk met Goud gaan dekken. Maar ook de Euro is geheel klaar voor een grotere rol voor Goud. Goud is altijd krap en deflatoir en zal zeker tot verheviging en verdieping van de crisis leiden.

Vol Reserve Bankieren
We horen veel over Vol Reserve Bankieren. Dat zou betekenen dat de banken alleen nog maar geld van spaarders zouden mogen uitlenen en dus geen geld meer mogen scheppen. Dat zou de overheid dan moeten doen. Een beetje zoals mensen altijd al dachten dat het zat.

Het probleem hiervan is, dat we dan rente aan spaarders blijven betalen, in plaats van aan banken: een huis van €200.000 zou inclusief rente nog altijd €500.000 kosten.

Wat mensen hierbij vergeten, is dat de rijken sparen en de armen lenen. Met name de heel erg rijken sparen heel erg veel en kunnen dus veel uitlenen. En verdienen dus ook veel rente. Rente verdeelt altijd van arm naar rijk en de armste 80% betaalt meer rente aan de rijkste 10% dan ze ontvangen. Het meeste van dat geld komt bij de 1% rijksten terecht. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 75 miljard euro per jaar. Hier valt niet tegen op te groeien en het wordt steeds erger.

Dit is zonder enige twijfel de cruciale reden dat de armen armer en de rijken rijker worden.

Bovendien is het ook rente, en niet geldcreatie, die tot eindeloze geldgroei leidt: het geld moet namelijk worden bijgeschapen om de rente te kunnen betalen. Zonder rente kan geldcreatie zonder enige twijfel stabiel gebeuren.

Dit is de cruciale crux van ons geldsysteem en dit is waar de echte pijn zit. Zonder dat rente wordt opgelost, lossen we niets op. Daarom is Vol Reserve Bankieren niet de oplossing voor onze problemen.

Conclusie
De uitzending was geheel binnen de box. De geluiden die we er in horen, hoorden de we laatste tijd geregeld. Bijvoorbeeld de Martin Wolf van de Financial Times, hij heeft behoorlijk soortgelijke ideeën als in de uitzending werden besproken. Alle deelnemers waren vertegenwoordigers van de gevestigde orde, inclusief de blauwe pakken en lichtblauwe bloezen die ze bijna allemaal aan hadden.

Monetaire hervorming gaat over rente. Al de rest is bijzaak en geheel binnen de bandbreedte van wat het bankierskartel en haar plutocratische eigenaren kunnen managen binnen de voor hen wenselijke paradigma’s.

Binnen de media gaat het altijd over schuld, schuld, schuld. Maar zelfs de Grieken zouden hun hele schuld binnen 20 jaar af kunnen betalen door wat ze nu kwijt zijn aan rente.

Renteslavernij is het probleem  en een rentestaking is wat een einde aan de uitbuiting door de Plutocratie en haar banken gaat maken.

Gerelateerd:
Het Probleem is niet Schuld, maar Rente

Advertenties

From → Uncategorized

4 reacties
 1. Arbeid als Rente

  Door de banken te nationaliseren binnen de Basisinkomengarantie en rente in de vorm van geld te verwijderen, zal de geldhoeveelheid in omvang toenemen door arbeid. De kapitaalwaarde van arbeid zal de geldhoeveelheid doen toenemen. De Duitsers hebben dit principe zeer doeltreffend toegepast, waar arbeid tot één van de pilaren van hun economische systeem werd gemaakt. Binnen de Basisinkomengarantie waar er een Basisinkomen is voor al je behoeften, waar je een gegarandeerd minimumloon hebt dat het dubbele is van het Basisinkomen, zal de arbeidswaarde vooraf bepaald worden als onderdeel van elk product en elke dienst die geproduceerd/geleverd wordt. Zodat de arbeid die je levert een waarde vertegenwoordigt die zichtbaar is in de prijs van goederen en diensten. Op deze manier zal iedereen begrijpen dat een ander zijn levensonderhoud deel is van de prijs die je betaald voor producten en diensten en dat wanneer je geeft, dat gelijk staat aan wat je ontvangt. Arbeid wordt zo een deel van het economische waardesysteem, onderdeel van de productiekosten – dat voldoende moet worden gewaardeerd om de arbeider te kunnen ondersteunen.

  Arbeid is een menselijke actie met een meetbare waarde, die een opeenstapeling van rente zal zijn waardoor je als resultaat een uit meerdere onderdelen bestaande rente krijgt, die dan zal leiden tot een steeds groter wordende economie, wat ervoor zal zorgen dat iedereen in een land voldoende wordt ondersteund om een waardig leven te kunnen leiden. Dit is een boeiend onderwerp dat economen al veel eerder hadden moeten overnemen, maar helaas werd arbeid veroordeeld in plaats van te beseffen dat arbeid in werkelijkheid de enige echte rente is die kan bestaan binnen een systeem dat gebaseerd is op geld.

  http://bigpolitiek.blogspot.nl/2013/07/basisinkomengarantie-waar-arbeid-rente.html

 2. Bedankt. Hele belangrijke informatie.

 3. Het klopt dat geld wat banken uit het niets scheppen in eerste instantie op de betaalrekening van haar klanten terecht komt. Als we naar het totale proces en de bankbalansen kijken zien we dat tegenover leningen bijna gelijk bedrag aan spaargelden staan.

  Rente bestaat in essentie uit drie delen:
  – Compensatie voor inflatie
  – Compensatie voor kosten beheer financieel systeem
  – Winstmarge

  Alleen de winstmarge is een probleem, zorgt voor scheefgroei tussen arm en rijk en dat het systeem in een periode van bijvoorbeeld 37 jaar (jaar 2008 -/- 1971 toen de goudstandaard werd losgelaten) vast loopt.

  Creatie van geld koppelen aan recht op leven en recht op werk met een eerlijke beloning (artikel 3 en 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens) in plaats van schuld is goed mogelijk. Wat we hier voor nodig hebben is een moderne variant op het goudsmid model wat we toe paste voor dat we het huidige systeem gingen gebruiken.

  • De compensatie voor inflatie is een illusie: de belangrijkste oorzaak voor de inflatie na de oorlog was rente zelf: bijgedrukt geld om de almaar toenemende rentelasten te financieren, rentelasten die toenemen omdat meer geld meer schuld en dus meer rente betekent.

   Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat er ongeveer evenveel geld bij de banken staat als ze uitlenen: al het geld dat ze uitlenen is nieuw geld en dat moet ergens gestald worden. Het geld is allemaal schuld, tenslotte. Iets heel anders is, dat modern bankieren laat zien dat al het geld als krediet geschapen kan en moet worden.

   Dan de compensatie voor kosten: er zijn natuurlijk kosten, maar die zijn slechts een fractie van de rente. Tenzij je bonussen, topsalarissen, kastelen (‘kantoren’), het omkopen van politici, professoren en media natuurlijk als realistische kosten ziet.

   Het voorbeeld uit het artikel, 3 ton rente voor een 2 ton hypotheek, is duidelijk. Een hypotheek zou max 10% van de schuld moeten mogen kosten, meer mag een krediet instelling absoluut niet rekenen voor zo’n risicoloze lening waar je één keer per maand een overzichtje voor moet sturen.

   Kortom: rente als financiering van de geld is nonsens, dat moet net zoals alle andere diensten gebeuren, met duidelijk facturen gebaseerd op werkelijke kosten.

   Ter info: afgelopen jaar schepten de banken in Nederland alleen 90 miljard euro aan rente binnen. Om wat geld te laten circuleren en wat kredietjes uit te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: